„Nincs semmi titkolnivalóm” – miért is fontos az adatvédelem?

„Nincs semmi titkolnivalóm” – miért is fontos az adatvédelem?

Tényleg csak a bűnözőket védi az adatvédelem? Vagy annak az adatait is védeni kell, akinek nincsen titkolnivalója?

„Felesleges kolonc az adatvédelmi törvény”

Sokszor látom adatkezelő cégek munkatársain, hogy az adatvédelemre is csak úgy tekintenek, mint a különféle számviteli adminisztrációs kötelezettségekre. Semmi értelme, de ha muszáj, minimális mértékben megpróbálnak eleget tenni a törvény előírásainak. Sokak szerint az adatvédelem csak a bűnözőket védi, az adatvédelem miatt nem lehet kamerarendszereket telepíteni, az adatvédelem miatt nem lehet a csaló munkavállalót lenyomozni, stb.

Az adatvédelem szkeptikusoknak példákkal szoktam illusztrálni, miért is fontos jog az adatvédelemhez, az információs önrendelkezéshez való jog.

Magánlakás sérthetetlenséghez való jog – ez sem fontos?

Az emberek úgy szocializálódtak, hogy a magánlakásukba nem engednek be bárkit. Ha csöngetnek, megnézik, megkérdezik, kihez van szerencséjük, a látogató mit szeretne, és az információk birtokában meghozzák a döntést, beengedik-e a magánszférájukba vagy sem. Ez valahogy nem ilyen természetes, ha a személyes adatokról van szó, pedig ott is ez lenne az eljárás.

„Miért ne adnám meg az adataimat? Nincs semmi titkolnivalóm, semmi károm nem származhat belőle.” Visszakérdezek: Ha nincs titkolnivalója, beenged egy vadidegen embert a lakásba, hogy megnézze este a kedvenc tv-sorozatát Ön mellett helyet foglalva? Nem kér enni, sem inni, nem is beszélne, csak leülne a kanapéra, kárt nem okozva.

Amíg nem sikerül felismerni, hogy a személyes adat kezelése önmagában egy ember magánszférájába való behatolás, mely az érintettet – még ha nem is tudja – zavarja, addig felesleges is konkrét jogszabályi rendelkezések betartásán ügyködni.

Néhány példa, amikor a jóhiszeműen kiszolgáltatott adatokkal visszaélnek

– Fiatal lány feltölti a bikinis fotóját a közösségi portálra – majd egy pedofil oldalon találja meg
– Közzéteszik a közösségi oldalon, hogy mikor és hova mennek nyaralni – ez idő alatt betörnek házukba
– Reklámfotózást követően egy politikai plakáton találja magát az illető
– Anyuka és gyermeke elköltözik az erőszakos apukától számára ismeretlen helyre – majd a szülői hozzájárulás nélkül az óvoda honlapján közzétett fénykép alapján megtalálja a gyermeket
– Vélt munkaadónak a jelentkező kiszolgáltatja személyes adatait – aki csaló, és adataival személyi jövedelemadót igényel vissza
– Anonimnak mondott dolgozói elégedettségvizsgálatban való részvétel után véleménye miatt felmondanak a dolgozónak

Persze a példák egy részében feltehető a kérdés: miért nem volt óvatosabb az érintett személy? Az adatvédelmi törvény betartásával az adatkezelés következményeit át nem látó személlyel kapcsolatos visszaélések is csökkenthetők.

Vigyázzunk adatainkra, és adatkezelők, vigyázzanak ügyfeleik adataira!

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

Iratkozzon fel hírlevelemre, és töltse le ingyen az új adatvédelmi törvény változásairól, főbb rendelkezéseiről szóló elemzést!

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Kamerás felvételek megőrzésének ideje

Elektronikus megfigyelőrendszerekben tárolt felvételek megőrzésének ideje Sokan azt gondolják, a vagyonvédelmi kamerarendszerek felvételeit addig tárolhatják, amíg be nem telik a...

Close