Rendőrségi határozatok az interneten – biztonsági öv bekötésének elmulasztása miatt

Közigazgatási határozatok a www.police.hu oldalon

A biztonsági öv használatára vonatkozó szabályok megsértése miatt 15.000 Ft közigazgatási bírság. Ez rendben is van, de hogy még a rendőrség honlapjára is felkerüljön az „ügyfél” a személyazonosító adataival, az már túlzás.

Közigazgatási határozatok az interneten

Egyik olvasóm hívta fel a figyelmet arra, hogy az ORFK honlapján, a www.police.hu oldalon közlekedési szabályszegésekkel kapcsolatos közigazgatási határozatok elérhetők el. A határozatok tartalmazzák a közlekedési szabályokat megszegők nevét, születési helyét és idejét, lakcímét, a jármű forgalmi rendszámát, a szabályszegések részletes körülményeit, és a kiszabott közigazgatási bírságok mértékét is.

Például a http://www.police.hu/hirdetmenyek/igrend/ORF_120222_01.html címen közzétett határozat épp ilyen.

Közigazgatási határozatok közzététele

Ugyan a közigazgatási eljárási szabályokat tartalmazó Ket. szűk körben előírja a döntések közzétételét, de itt nyilvánvalóan nem ezt az eljárást alkalmazták, vagy nem jól alkalmazták.

Ha az eredeti határozat kézbesítése sikertelen, akkor meghatározott keretek között hirdetményi úton lehet közölni a határozatot, de ebben az esetben sem az egész határozatot teszik közzé, hanem a hirdetmény csak egy tájékoztatás arról, hogy az ügyfél hol veheti át a határozatot. Személyes adatként csak az ügyfél neve és utolsó lakcíme kerül közzétételre.

A Ket. 80/A. §-a meghatározott ügyek esetében (pl. amelyben ötvennél több ügyfél van, amelyet közérdekű keresetindítással meg lehet támadni, fontos közrendvédelmi okkal összefüggő ügyekben) a törvény előírja a határozat közzétételét, de a személyes adatokat ekkor is anonimizálni kell.

Korábban írtam a spam ügyekkel kapcsolatos határozatok nyilvánosságáról, illetve az adótartozással rendelkező magánszemélyek adatainak közzétételéről, de ezek jogszabályon alapultak. Úgy tűnik, most törvényi felhatalmazás nélkül történik meg az adatok közzététele.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

Iratkozzon fel hírlevelemre, és töltse le ingyen az új adatvédelmi törvény változásairól, főbb rendelkezéseiről szóló elemzést!

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Adatvédelmi szakjogász

Adatvédelmi tanácsadást az adatvédelmi szakjogásztól Örömmel tudatom blogom olvasóival, hogy - az adatvédelmi auditálást, adatvédelmi szakértést végzők közül elsőként -...

Close