Tíz nap adótartozás után felkerülhet a szégyenlistára, már ezer forint tartozás esetén is

Adótitok nyilvánossága

Január 1-jétől 1.000 Ft adóhátralékkal is felkerülhet az önkormányzat honlapjára az, aki 10 napot késik egyes adókötelezettségeivel.

A törvény rendelkezése

A 2011. évi CLVI. törvény kibővíti azt a kört, amikor az adóhatóság az adótitkot nyilvánosságra hozhatja. Az adózás rendjéről szóló törvény 2012. január 1-jétől hatályos új rendelkezése így szól:

55/B. § Az önkormányzati adóhatóság helyi adó és gépjárműadó vonatkozásában a tízezer – magánszemélyek esetében az ezer – forintot elérő adótartozással rendelkező adózó nevét, címét és az adótartozás összegét az esedékességet követő 10. nap 0 órától a helyben szokásos módon közzéteheti. 

Hogy melyek is a helyi adók: építményadó, telekadó, kommunális adó, idegenforgalmi adó, helyi iparűzési adó. Ezeken felül a gépjárműadó (teljesítményadó) tartozás is nyilvánosságra kerülhet, ha magánszemélyek esetében ezer, egyébként tízezer forintot elérő tartozás áll fenn legalább 10 napig. A nyilvánosságra hozatalról az önkormányzat dönt.

További nyilvános adótitkok

Továbbra is nyilvánosságra hozza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (ők mérlegelés nélkül) a magánszemélyek esetében 10, más adózóknál 100 millió forint feletti adóhiánnyal, illetve adótartozással rendelkezők adatait.

Nyilvános a bejelentési (pl. munkaviszonnyal kapcsolatos) kötelezettségüknek eleget nem tévő adózók listája.

Ezeken felül ha valaki az adózásával kapcsolatos valótlan adatot tesz közzé, az adóhatóság jogosult cáfolat közzétételére.

Hódmezővásárhelyi lista

2011. június 23-án döntött úgy a Fővárosi Bíróság, hogy meg kell szüntetni a törvényes jogalap nélkül nyilvánosságra hozott szégyenlistát. Az új törvény megteremti a jogalapot a nyilvánosságra hozatalra. Hogy ez társadalmilag hasznos-e vagy sem, nehéz megítélni.

A törvény indokolása szerint a jogkövető magatartást erősíti a nyilvánosság ereje.  Az Egyesült Államokban létezik egy olyan szolgáltatás is, melynek segítségével bári megnézheti, vajon a környékén él-e szabadlábon lévő, korábban szexuális bűncselekményt elkövető személy: http://www.familywatchdog.us/

Bízom benne, hogy az új rendelkezések hatékonyságát rendszeres vizsgálatokkal ellenőrzik majd.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

Iratkozzon fel hírlevelemre, és töltse le ingyen az új adatvédelmi törvény változásairól, főbb rendelkezéseiről szóló elemzést!

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

6 hozzászólás »

 
  • exwiller szerint:

    Ezt a cikket nem értem. Szégyenlista? Miért probléma az, és kinek probléma, ha felkerül erre a listára? Ki a kutyát érdekli, hogy egy másik ember tartozik-e az önkormányzatnak, vagy az apehnak? Van, aki ezt a listát megnézi? Az emberek többsége nem foglalkozik a hivatalos listákkal, sőt nem is tudnak róla hogy vannak ilyen listák, vagy ha tudnak is róla, lesz…rják. Egyébként pedig úgy állítja be a köztartozást, mintha az szégyen lenne. A mai viszonyok közt tartozni egyáltalán nem szégyen, mert a legtöbben nem azért tartoznak, mert nem akarják kifizetni, hanem azért, mert nincs miből kifizetni. Nekem is van gépjárműadó tartozásom (amit ugyanúgy szemét dolognak tartok mint az összes többi adót), de nem szégyellem magam miatta, mert azt a pénzt jelenleg inkább a gyerekeimre költöm, majd később kifizetem ha lesz rá pénzem. Sokkal nagyobb szégyen barátnak ismerősnek, közeli hozzátartozónak tartozni, az államnak tartozni olyan, mint késleltetni a jogtalan pénzelvonást.

  • exwiller szerint:

    AZ ELŐZŐHÖZ: Mielőtt valaki kioktatna, nem vagyok naiv, tudom jól, hogy azért bizonyos mértékig persze kell adózni. Mert aki nem termel, csak az államnak (és nekünk embereknek) dolgozik, 8 órában elüldögél egy hivatalban, az sem ingyen csinálja, valamiből ki kell fizetni, de az rosszul esik nekem, hogy vállalkozóként reggeltől estig dolgozom, és ezért a bőrt is lehúzzák rólam. Az én adómból fizetnek mindent, olyat is, ami egyáltalán nem jogos, aztán úgy állítják be, mintha az az állam pénze lenne.

  • Becker szerint:

    exwiller! Teljesen igazad van az adókat illetően. Minden bekerül a nagykalapba, utána követhetetlen hogy merre visz az útja. én is inkább a megélhetésemre fordítom azt a pénzt. Baromi nagy az elvonás, ezt nem lehet sokáig bírni. Nekem leginkább az ba..a a csőrömet, hogy a nagyok mindig megússzák. A lista meg k..vára nem érdekel.

  • doktornő szerint:

    Nekem sajnos pszichopata pácienseim is vannak,akik most biztosan örülni fognak,hogy végre megtudják a lakcímemet.Nem látom még át,hogyan tudhatom majd magamat,vagy kislányomat biztonságban ezek után.

  • Mándli János szerint:

    Engem az érdekelne, hogy fordítva működik-e a dolog: én azt szeretném tudni, hogy a településünkön ki mennyi iparűzési adót fizet. Szerintetek ez nyilvános? Légyszi, ha van válasz, azt a jacsa@jacsa.net e-mail címre is küldjétek el!

  • Tisztelt Mándli János Úr!

    Ez adótitok.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Ajánló rendszerek egy webáruházban (pl. Gravity, Scarab)

Ajánló rendszerek Léteznek, és könnyen elérhetők azok az informatikai megoldások, amelyek a korábbi érdeklődés alapján ajánlanak konkrét termékeket egy webáruházban,...

Close