Na ne! A munkáltató rejtett kamerával is megfigyelheti a dolgozóját…

A munkavállaló ellenőrzése kamerával

Pont egy hete írtam arról, hogy a munkaviszonyban csak olyan adatkezelés támogatható, amely a munkavállaló személyiségi jogait nem sérti, amely a munkavállaló jogait aránytalanul nem korlátozza. Dr. Soós Andrea, a munkahelyi adatkezelések általam nagyra tartott szakértője tegnap ismertetett meg egy elképesztő bírósági döntéssel.

Az ítélet

A Szegedi Ítélőtábla a Pf. II. 20 348/2010. számú ügyben kimondta, hogy ha egy áruház teljes területén kamerás megfigyelés zajlik, az alkalmazott azáltal, hogy a szolgálati bejáraton keresztül az alkalmazottak számára nyitva álló helyiségébe belépett, ráutaló magatartással hozzájárulását adja a kép- és hangfelvétel készítéséhez.

A munkáltató a munkavégzés helyiségében, a szoba falában egy rejtett kamerát helyezett el kifejezetten abból a célból, hogy azzal a munkavállaló munkavégzését ellenőrizze, róla felvételt készítsen.

Mivel az áruház bejáratánál szerepelt a „kamerával megfigyelt terület” tájékoztatás, a másodfokon eljáró ítélőtábla jogszerűnek ítélte meg a munkáltató adatkezelését.

Kíváncsi lennék, ha a tisztelt bírák társasházi lakásában rejtett kamerát helyeznének el, miközben a társasház bejáratánál a „kamerával megfigyelt terület” tábla lógna, vajon hasonlóan jogszerűnek gondolnák-e az adatkezelést.

Az adatvédelmi biztos korábbi gyakorlata

Az adatvédelmi biztosok többször kifejtették, hogy a munkavállalókat rejtett kamerával nem lehet megfigyelni, sőt egyébként sem lehet munkavégzésüket kamerával ellenőrizni. A munkavállalókat érintő ellenőrzési rendszerek kialakítása során olyan eszközöket, melyek az érintett előtt rejtve maradnak, nem lehet működtetni.

A jogvédők még azt is kifogásolni szokták, ha a pénzkezelési helyeken, vagyonvédelmi célból történik, megfelelő tájékoztatáson alapuló kamerás megfigyelés. Ehhez képest egyértelműen a vagyonvédelmen kivül eső célból, a munkavégzés ellenőrzésére, rejtett kamerát használni a táblabíróság szerint teljesen rendjén van.

Idézet egy adatvédelmi biztosi állásfoglalásból:

… a kialakult adatvédelmi gyakorlat értelmében munkahelyen kamera a munkavállaló munkavégzésének, illetőleg munkahelyi viselkedésének megfigyelése céljából nem helyezhető el olyan helyiségekben, amelyekben állandó munkavégzés folyik, ebből következően pedig, nem működtethető kamera irodákban, illetőleg munkahelyiségekben.

Én azt gondolom, az ismertetett bírósági döntés nem lesz időtálló. Mindenesetre szomorú tény, hogy ilyen magas bírói fórumon ilyen ítélet születhetett.

A cikk megírásához a CompLex Ügyvéd Jogtár Prémium verziója nyújtott segítséget.

Iratkozzon fel hírlevelemre, és töltse le ingyen az új adatvédelmi törvény változásairól, főbb rendelkezéseiről szóló elemzést!

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

1 hozzászólás »

 
  • Péter szerint:

    Tisztelt Adatvédelmi szakértő!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy a megfelelő tájékoztatás mit takar?
    Itt gondolok arra, hogy egy kisboltban elég az ajtóra egy piktogrammal és egy „Kamerával megfigyelt terület” tábla?

    De a kérdésem az volna, hogy egy telephelyen ahol több kamera van több külön álló épületben ott hol és milyen módon kel ezt jelezni?

    Köszönöm!

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
A munkavállaló ellenőrzése GPS-szel, cellainformációs adatokkal

A kialakult adatvédelmi gyakorlat alapján a munkavállalót a munkahelyén, a munkaviszonyban is megilleti a személyes adatok védelméhez való jog. A...

Close