Új törvény a társasházak bekamerázásáról

Módosult a társasházi és a lakásszövetkezeti törvény

Jövő csütörtöktől elegendő a lakók 2/3-ának döntése arról, hogy a társasházi, lakásszövetkezeti épületeket bekamerázzák – így döntött az Országgyűlés Jóri András adatvédelmi biztos javaslatára.

A lakásszövetkezetek és a társasházak kameralázban fognak égni

2011. július 28-tól nem szükséges az összes lakó beleegyezése ahhoz, hogy kamerákat telepítsenek, elegendő a közgyűlés 2/3-ának döntése a kamerarendszer telepítéséhez.

A lakásszövetkezet alapszabályának illetve a társasház szervezeti és működési szabályzatának tartalmaznia kell az adatkezelési szabályokat.

Kamerarendszer telepítésének feltételei

A 2/3-os döntésen felül csak akkor lehetséges kamerarendszert üzemeltetni, ha valószínűsíthető, hogy a jogvédelem más módszerrel nem érhető el, és a törvény által megjelölt célok eléréséhez a rendszer működtetése elengedhetetlenül szükséges.

A törvény által megengedett céloktól eltérő célra a felvételeket felhasználni nem lehet.
E célok: az emberi élet, a testi épség, a személyi szabadság védelme, a jogsértő cselekmények megelőzése és bizonyítása, valamint a közös tulajdonban álló vagyon védelme.

Egyetlen kamera sem irányulhat valamely tulajdonos bejáratára vagy nyílászárójára, de olyan közös tulajdonú részekre sem, mint pl. öltöző vagy éppen az illemhely.

Tájékoztatás a ház bejáratánál

A kamerával megfigyelt épület, épületrész belépési pontjain az elektronikus megfigyelőrendszer üzemeltetésére utaló, jól látható tájékoztatást kell elhelyezni. A tájékoztatásban meg kell jelölni az üzemeltető személy nevét és elérhetőségét.

Ezen felül – kérésre – tájékoztatást kell adni a felvételek készítésével kapcsolatos minden tényről, így különösen a felvételkészítés céljáról és jogalapjáról, a felvételek tárolásának időtartamáról, arról, hogy kik ismerhetik meg a felvételeket. A tájékoztatásnak az érintett jogait és jogorvoslati lehetőségeit is tartalmaznia kell.

A felvételek felhasználása és törlése – az adatkezelés időtartama

A rögzítést követő 15 nap elteltével a rendszernek automatikusan törölnie kell a felvételeket. A törvény nem csak lehetőséget ad a 15 napos tárolásra, de – szokatlan megoldást alkalmazva – kötelezően elő is írja.

A felvételek büntető-, szabálysértési vagy más hatósági, bírósági, polgári peres eljárásban is felhasználhatók bizonyítékul. Kizárólag e szervek részére továbbíthatók a felvételek. A rendszer üzemeltetője csak akkor jogosult megismerni a felvételeket, ha azokra a már ismertetett célokból szükség van. Nem nézegetheti tehát önkényesen senki a monitort illetve a felvételeket.

Ha valaki jelzi, hogy igényt tartana a felvételekre, szeretné felhasználni bizonyítékként, kérheti, hogy ne töröljék azokat.
Ilyenkor a kéréstől számított 30 napig tárolni kell a felvételeket, és a megkereső hatóság, bíróság részére át kell adni. Ha a 30 nap eltelik anélkül, hogy a felvételre valamely hatóság igényt tartani, törölni kell.

Jogérvényesítés

A felvételen szereplő személy megtekintheti a róla készült felvételeket, másolatot kérhet – évente egyszer ingyenesen – a saját magát ábrázoló felvételekről, kérheti a saját képmását tartalmazó felvételek törlését, és tiltakozhat is az adatok kezelése ellen. Jogosult megismerni azt is, hogy az elmúlt 5 évben mely szervek részére továbbítottak rá vonatkozó felvételeket.

A felvételek megismerését jegyzőkönyvezni kell.

Az érintett jogai megsértésének vélelme esetén az adatvédelmi biztoshoz illetve a bírósághoz fordulhat.

A lakóközösségeknek a törvényi feltételeknek való megfelelésben előzetes időpont egyeztetés után segítek.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.
Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

74 hozzászólás »

 
  • Tisztelt BElla!

    Természetesen a 2/3-ot el nem érő aránnyal hozott döntés nem lesz jogszerű.
    Én sem örülnék, ha kamerával megfigyelhetnék az én mozgásomat, de úgy tűnik, a törvény keretein belül szerelték fel a kamerát, itt a legfontosabb, hogy milyen módon, célból és kik nézik vissza a felvételeket.

  • szentkirályi Krisztián szerint:

    Kihez lehet fordulni ha jogellenesen van feltelepítve a kamera a társasház területén?

  • Tisztelt Szentkirályi Krisztián!

    A NAIH-hoz illetve a jegyzőhöz fordulhat.

  • OM szerint:

    Kedves Zoltán!

    Társasházi lakáson belül elhelyezett kamerarendszert nagyon nehéz elhelyezni úgy, hogy az ne lásson rá az ablakokon keresztül legalább kis részben a közös kertre, vagy ha mágis, akkor jelentősen csökken a lefedett terület, rontva a védelem hatékonyságát. Ettől függetlenül, gondolom, a szabályozás az ilyen esetekre is vonatkozik. Milyen megoldást szoktak a szakemberek javasolni erre? Saját tulajdonú területen elhelyezett kamerarendszer esetében is szükséges a figyelemfelhívó táblák kifüggesztése?

    Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves OM!

    A vagyonvédelmi szakemberek egy része ilyenkor felvállalja a jogi kockázatot.
    Táblát nem kell kifüggeszteni saját lakás esetében, de a tájékoztatás pl. szóban nem maradhat el.

  • Magnes szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    A kérdésem az lenne, hogy egy 5 lakásos társasházban a földszinti tulajdonos (mint magánember) bekameráztatta egy vagyonvédelmi céggel a közös bejárati kaput és az utcafrontot, ehhez hozzájárulást a többi lakótól nem kért. Sajnos ez az én mindennapi életemet zavarja, hogy 3 oldalról figyelnek, amikor hazaérek, vagy éppen megyek el otthonról. Gondolom ez így nem jogszerű. Mi a teendő? Kihez lehet fordulni? Milyen jogszabályra lehet hivatkozni? Válaszát előre is köszönöm.

  • Tisztelt Magnes!

    A jegyzőhöz illetve az adatvédelmi hatósághoz lehet fordulni. Részben a társasházi törvényt sérti, részben az Infotv.-t, részben pedig a Ptk.-t a magánélet háborítatlan gyakorlásához való jogának sérelme miatt, ill. birtokvédelmet kérhet a jegyzőtől.

  • Tisztelt Uram!

    közgyűlési jegyzőkönyv magán okirat e?

    Közös képviselő egyszerűen át Írta a közgyűlési jegyzőkönyvet határozat könyvnek. És ki osztotta a tulajdonosoknak.
    Magán okirat hamisítás e?

    Tisztelettel Szentkirályi

  • Tisztelt Szentkirályi Krisztián Úr!

    A jkv. magánokirat. A másik kérdésére nem tudok válaszolni, ismerni kellene alaposan az ügy összes részletét.

  • Ancsa szerint:

    Tisztelt Uram,azt kérdezném, hogy mi van akkor, ha a közösképviselö a lakók tudta nélkül, és külön jelzés nélkül a liftben rejtett kamerát szereltetett be. Mindezt azért, hogy a letiltott használókat leleplezze. Ugyanis, aki nem fizeti a közös költséget, az nem kap hozzá mágneskulcsot. Köszönettel, Ancsa

  • Kedves Ancsa!

    Javaslom, forduljon a NAIH-hoz.

  • A. Barnabás szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!
    A házam falán szeretnék elhelyezni egy kamerát, ami a kertet figyeli, csak nem tudom, hogy mivel van egy kiadott része, pontosabban egy lakás,amire szintén rálátna a kamera(ajtó, ablak), hogy jogszerű a telepítés? A kamera elhelyezése egyébként a vagyonvédelem miatt lenne, mert sorozatban kétszer törtek be hozzánk. A válaszát előre is köszönöm!

  • S.Ilona szerint:

    Tisztelt uram!A mi társasházunkban az egyik szomszéd a saját ajtaja felé rakott egy kamerát ami a lépcsőházat és bejárati ajtót figyeli.De ez a szomszéd a szobában a saját televìzióján nézi mi történik odakint.Rögzit mindent és tárolja is.Csak ő látja.Zavar minket mert úgy érezzük megfigyel minket is ki jön hozzánk mit viszünk hozzunk.Senki nem kérdezett meg róla felrakhatják e.nem is tudtunk róla csak egyik nap szembesültünk vele.Ő azt mondja azért van mert tolókocsis és igy figyeli ki megy hozzá.De akkor miért nézi egésznap?Mi albérletben lakunk.Van beleszólásunk?Illegális ez így?Válaszát előre is köszönöm.

  • Tisztelt A. Barnabás!

    A megfigyelt személyek önkéntes hozzájárulásával lehetséges.

  • Tisztelt S. Ilona!

    Jogellenes a kamerázás. Felléphet a közös képviselő, illetve a jegyzőhöz is fordulhatnak jogorvoslatért.

  • Tisztelt Uram !Az írásbeli szavazás előtt a közös képviselőnek miről és milyen módokon köteles tájékoztatni a lakókat?

  • K. Péter szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Több szobás ingatlanomat albérletben kiadtam, és az bérlőimnek eltűntek személyi tárgyai, és pénzei. Egymásra mutogatnak, összevesztek. Közös megegyezés alapján arra jutottunk, hogy kamerarendszert telepítek, a közös helységek (nappali, konyha) megfigyelésére.

    Kérdésem, hogy felszerelhetek kamerát, azzal a feltétellel, ha mindenki írásban hozzájárul, vagy egyéb jogi teendőim is lesznek?

    Köszönettel!
    Péter

  • Kedves Veronika!

    Minden a kamerarendszer működtetéséve kapcsolatos fontos körülmény, tehát az eredeti blog bejegyzésben lévő minden információról.

  • Tisztelt K. Péter Úr!

    Felszerelhet kamerát, ha minden bérlőt részletesen tájékoztatás az adatkezelés feltételeiről, megfelelő garanciákat dolgoz ki, hogy ki, milyen esetben férhet hozzá a felvételekhez, és mindehhez a lakók hozzájárulnak.

  • Pappné Kocsis Erika szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    A szemben lakó (2m van az ajtónk egymástól)a mi ajtónkra néző kamerát szereltetett fel, mondván szeretné látni ki megy hozzá.
    A társasházban erre irányuló döntés nincs.
    A lépcsőház zárt, a bejárati ajtó mellett már van egy kamera felszerelve,hogy tudja kit enged be.
    Az ajtója fölé szereltetett kamerával azt fogja nézni mi mikor megyünk el,kijön hozzánk stb.

    Mit tehetünk?

    Köszönöm szíves válaszát!

  • Acsádiné Márti szerint:

    Tisztelt szakértő úr. A szomszédom kamerát helyezett el a ház háta mögé 2 db-ot.De engem se szóba se írásba nem értesített.azt szeretném meg kérdezni hogy meg teheti-e az én bele egyezésem nélkül.Kell-e hozzájárulási nyilatkozatt az én részemről hogy bele egyezem vagy se.Nyilván senki nem szeretné ha saját területén meg figyelnék.Válaszát előre is köszönöm.

  • Tisztelt Pappné Kocsis Erika!

    Javaslom, hogy forduljanak a közös képviselőhöz. Ha nem jár eredménnyel, a NAIH és a jegyző felkeresését javaslom, ez utóbbit birtokvédelem miatt.

  • Tisztelt Acsádiné Márti!

    Mindenki csak a saját területét jogosult megfigyelni. A jegyzőnél kérhető birtokvédelem.

  • Juhász Mónika szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Egy társasház első emeletén lakom. Egy kamerát szeretnék kihelyezni az bejárati ajtóm elé, amely úgy lenne beállítva,hogy csak és kizárólag az én lakásbejáratomat nézne. A lépcsőház tágas, négyzet alaku és emeletenként 4 lakó van. Egy biztondságtechnikai szakember járt nálunk és az ő véleménye szerint lehet úgy felszerelni és beállítani a kamerát, hogy valóban csak az ajtónk elé nézzen és nem a lápcsőház többi részét figyelje, bele értve a lépcsőt, lépcsőfordulót vagy más lakásbejáratát. Informálódás kapcsán felvettem a kapcsolatot a közös képviselővel, aki egyenlőre nem-igen tudott válaszolni arra a kérdésemre,hogy ebben az esetben is kell e 2/3-os közgyülési hozzájárulás? 100ember lakik a házban, 5 lépcsőházra bontva. Nem látom kívítelezhetőnek ezt az opciót. A kérdésem az lenne, hogy a fent írt esetben van e valami más opció, mint a lakókkal való megszavaztatás? Mellőzhetem e ezt, abban az esetben, ha úgyan a lépcsőházban (az ajtóm felett) lenne felszerelve a kamera, de az csak az én bejáratomat figyelné és ezt bizonyítanám, ahogy és akinek kell, így nem sérteném más személyiség jogait…Természetesen kamera üzembehelyezését követően pedig a lépcsőházba mind a fsz-en, mind pedig a saját emeletünkön kitennék egy-egy táblát, amely felhívná a figyelmét az ottlakóknak arra, hogy kamera rendszer működik az ajtónk elött. Válaszát előre is köszönöm!

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Új adatvédelmi törvény, adatvédelmi nyilvántartás, lajstromszám

A Parlament elfogadta az új adatvédelmi törvényt Az Országgyűlés hétfőn késő este elfogadta a 2012. január 1-jén hatályba lépő új...

Close