Új adatvédelmi törvényünk lesz

Törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról

Közzétették a Kormányportálon az új adatvédelmi törvény előterjesztését. Ugyan a dokumentum még nem a Kormány álláspontját tükrözi, de főbb irányok kiolvashatók a javaslatból.

Változatlan alapok

A személyes adatok kezelésére vonatkozó főbb szabályok változatlanok maradnak. Az adatkezelésnek továbbra is feltétele lesz egy megfelelő tájékoztatáson alapuló hozzájárulás vagy épp a törvényi felhatalmazás. A célhoz kötöttség elve, az adatok minőségének elve a törvény elejére kerül. Újdonság lesz, hogy a törvény lehetőséget ad arra, hogy az érintett hozzájárulásával felvett adatot jog érvényesítése vagy kötelezettség teljesítése céljából hozzájárulás nélkül is kezelheti az adatkezelő.

Részletesebben foglalkozik a törvény adatbiztonsági kérdésekkel. Több rendelkezést a gyakorlati tapasztalatok alapján pontosít.

Változások az információszabadság területén

A főbb adatigénylési szabályok változatlanok, de az adatkezelők – szerintem méltányolható – igényei miatt lehetőséget ad arra, hogy a korábbi 15 napos határidő egy alkalommal 15 nappal meg legyen hosszabbítva, ha az adatigénylés jelentős terjedelmű, illetve nagyszámú adatra vonatkozik.

A közérdekű adatok közzétételét elrendelő, az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény egyes rendelkezéseit az új adatvédelmi törvény fogja tartalmazni, így az új adatvédelmi törvény mellékletében lesz megtalálható az általános közzétételi lista, amelyben foglalt adatokat külön kérés nélkül is közzé kell tenniük az állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó szerveknek.

Változás a jogérvényesítésben

Meghagyja a törvény a bíróság jogosítványait.

Feláll a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság. Egyben megszűnik az adatvédelmi biztosi intézmény. A hatóság elnökét a köztársasági elnök nevezi ki 9 évre, a miniszterelnök javaslatára. Fontos újítás, hogy a hatóság két hónapos határidőt kap az intézkedések megtételére illetve az adatvédelmi hatósági eljárás megindítására.

Az új hatóság új jogosítványa lesz, hogy tízmillió forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Megújuló adatvédelmi nyilvántartás

Az adatvédelmi nyilvántartás megmarad, de a törvény előírná, hogy  „az adatkezelés a nyilvántartásba vételt megelőzően nem kezdhető meg”. A bejelentés díjköteles lesz.

A hatóság is fog adatvédelmi auditálást végezni, de ennek részletei nem ismertek.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.
Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

1 hozzászólás »

 
 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Néhány adatvédelmi tipp a nyárra

A nyár, a nyaralás a boldogságot, szórakozást hozza mindenkinek! Itt a nyár. Néhány apróság, mire érdemes odafigyelnünk, ha nem szeretnénk,...

Close