Néhány adatvédelmi tipp a nyárra

A nyár, a nyaralás a boldogságot, szórakozást hozza mindenkinek!

Itt a nyár. Néhány apróság, mire érdemes odafigyelnünk, ha nem szeretnénk, hogy saját személyes adataink ejtsenek minket áldozatul.

Ne adjunk információt az ellenségeinknek!

Magyarországon minden napra 100 (!) betörés jut. Figyeljünk oda néhány apróságra, hogy ne legyünk mi is áldozatok.

Leginkább arra érdemes odafigyelni, hogy ne osszuk meg mindenkivel, mikor, mennyi időre készülünk elutazni. Az is gyakran előfordul, hogy ismerősünk véletlenül szólja el magát, és megtörténik a baj.

Ami a legfontosabb, ha blogot ír valaki, vagy az átlagnál aktívabb Facebook-használó, semmiképp ne harangozza be, mikor, merre fog utazni.

Ha elutazunk, érdemes minden olyan adathordozót biztonságos helyre zárni, ismerősnek átadni, amely személyes adatokat tartalmaz. Igazolványokat, bankkártyákat, adatokat tartalmazó számítógépet, mobiltelefont ne „adjunk” bűnöző kézbe, ugyanis adatainkkal további visszaéléseket követhetnek el. Pl. a számítógépen elmentett postafiók azonosító segítségével nevünkben kezdenek levelezésbe (telefonnal SMS írásba), különféle indokokkal ismerőseinket arra kérik, utaljanak át egy kis összeget a csaló számlájára. Rosszabb esetben a számítógépre/telefonra lementett banki azonosítókkal élnek vissza.

A nyaralás során szintén fokozottan vigyázzunk adatainkra, adatainkat tartalmazó iratainkra. Laptopot ne is vigyünk, a nyaralás a kikapcsolódásé, nem a munkáé. 🙂

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.
Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Mától kellene hozzájárulást kérni a viselkedésalapú cookie használatához

Május 25-től új uniós szabályok biztosítják a polgárok és a vállalkozások számára a hatékonyabb adatvédelmet a hírközlés terén. Legalábbis az...

Close