Az álkamera megítélése adatvédelmi szempontból

Milyen kötelezettségeink vannak, ha álkamerát szerelünk fel?

A vagyonvédelmi célú kamerákkal kapcsolatosan már többször írtam. Egyik ügyfelem arról kérdezett, vajon kell-e az álkamera elhelyezésekor piktogramos tájékoztatót elhelyezni, vagy egyéb kötelezettsége van-e az álkamerával kapcsolatosan.

A képmás védelme

A magyar szabályozás jogi védelemben részesíti a természetes személyek személyes adatait, többek között képmásukat.

Alkotmány 59. § (1) A Magyar Köztársaságban mindenkit megillet a jóhírnévhez, a magánlakás sérthetetlenségéhez, valamint a magántitok és a személyes adatok védelméhez való jog.

Ptk. 80. § (1) A személyhez fűződő jogok megsértését jelenti a más képmásával vagy hangfelvételével kapcsolatos bármiféle visszaélés.
(2) Képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához – a nyilvános közszereplés kivételével – az érintett személy hozzájárulása szükséges.

Avtv. 2. § E törvény alkalmazása során:
9. adatkezelés: az alkalmazott eljárástól függetlenül az adatokon végzett bármely művelet vagy a műveletek összessége, így például gyűjtése, felvétele, rögzítése, rendszerezése, tárolása, megváltoztatása, felhasználása, továbbítása, nyilvánosságra hozatala, összehangolása vagy összekapcsolása, zárolása, törlése és megsemmisítése, valamint az adatok további felhasználásának megakadályozása. Adatkezelésnek számít a fénykép-, hang- vagy képfelvétel készítése, valamint a személy azonosítására alkalmas fizikai jellemzők (pl. ujj- vagy tenyérnyomat, DNS-minta, íriszkép) rögzítése is.

Vvtv. 30. § (1) A vagyonőrzési feladatokat ellátó személy az elektronikus megfigyelőrendszer működése útján kép-, hang-, valamint kép- és hangfelvételt a kötelezettségeit meghatározó szerződés keretei között, a szerződésből fakadó kötelezettségei teljesítése céljából, az Avtv. szerinti adatvédelmi jogok érvényesítése mellett, illetve e törvényben meghatározott korlátozó rendelkezések betartásával készíthet, illetve kezelhet. E tevékenysége során vagyonőrzési feladatokat ellátó személy adatkezelőnek minősül.

A jogi védelem tehát a képmásra, a képfelvételre terjed ki. Egy eszközre, amely nem készít képet, noha kinézetében hasonlít egy képet készítő eszközre, sőt neve is abból ered, mivel a szabályozás nem terjed ki rá, nem kell alkalmazni a felvételeket készítő eszközre vonatkozó szabályokat.

Az álkamera felszerelésével kapcsolatosan adatvédelmi tiltás, kötelezettség nincs, legfeljebb építésügyi hatósági, birtokvédelmi kérdések merülhetnek fel.

Így nincs törvényi kötelezettség arra, hogy piktogramot vagy egyéb tájékoztatót kelljen elhelyezni az álkamerás területeken.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

7 hozzászólás »

 
  • Czirók Annamária szerint:

    Azt szeretném megtudni, hogy lehet-e abból bármiféle bajom, ha az utcán levő ablakomra álkamerát helyezek el, amit kizárólag a mozgássérült autómra irányítok. ugyanis a táblát amin mozgássérült jel, és a rendszám volt 1 hét alatt letörték. Flek, hogy a kocsiba is kárt tesznek.Nem szeretnék összetűzésbe keveredni, pláne azzal aki letörte. Köszönettel:Czirók Annamária

  • Kedves Annamária!

    Ahogy az írásomban is szerepel, véleményem szerint adatvédelmi aggály nem merülhet fel az álkamera elhelyezésekor.

  • Péter szerint:

    Kérném véleményét arról, ha egy társasház amely úszótelken van homlokzatára közterületre – mert a telki állapotból más nem is következhet – irányított kamerákat helyez el , függetlenül attól hogy ál vagy működők jogszabályba ütköző-e?

  • Kedves Péter!

    Közterületre sajnos nem irányulhat kamera.

  • István szerint:

    Tisztelt szakértő Úr!

    A társasházunk kapubeugrójában tárolt kukáit rendszeresen telepakolják másfajta hulladékkal,sőt 2X megpróbálták a műanyag kukákat felgyújtani.
    Kérdésem hogy egy kukákra irányított álkamera felszerelésnek látja-e jogi akadáját?

    Köszönöm.

  • Kedves István!

    Nem, az álkamera jogi megítélése nem változott, célszerű lehet az elhelyezése.

  • László szerint:

    Kedves Zoltán!
    Az lenne a kérdésem hogy Társasház falára felszerelhető e álkamera?
    Mely közterületre nézne.Mindazért mert rendszeresen az ablakunk alá(földszinten lakunk) piszkítanak a kutyák.A kutyatulajdonosok nem szedik össze a piszkukat,ürüléket.
    Az álkamerát ezek a kutyatulajdonosok távoltartására szernénk fel.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Adatvédelmi nap 2011 – Közösségi adatháló

Adatvédelmi nap - közösségi hálók Mint ahogy évek óta hagyomány, idén is konferenciát rendezett az adatvédelmi biztos az Európai Adatvédelmi...

Close