A Facebook kedvezni próbál az adatvédelemnek – de újabb kritikát kap

Facebook és az adatvédelem

Nem olyan rég még a Google érdemelte ki szinte minden héten az adatvédők figyelmét. Mostanában a Facebook áll kereszttűzben. Már már úgy tűnik, enyhülni szeretne a Facebook az adatvédelem terén meghatározott elveiben, de  kritikák nélkül most sem maradt a szolgáltatás.

Adatvédelmi újdonságok a Facebook szolgáltatásai között

Napjainkban gombamód szaporodnak a kapcsolattartásra, véleménynyilvánításra szolgáló közösségi oldalak az interneten. E honlapokon a felhasználók mind több és sokrétűbb adatai válnak elérhetővé, így a szigorodó szabályozásnak és az erősödő felhasználói tudatosságnak köszönhetően egyre fontosabbá válik személyes adataink biztonsága.
A fentiek következtében a közösségi portálok versenyében az üzemeltetők egyre inkább előtérbe helyezik a személyes adatok védelmét szolgáló, az illetéktelen felhasználást megakadályozó fejlesztéseket. E tendencia eredményeként jött létre az október 15-én bejelentett három új Facebook szolgáltatás.

Önmegsemmisítő jelszó

Amennyiben a Facebook felhasználók megadják mobiltelefonszámukat a közösségi oldal erre szolgáló adatlapján, lehetőségük lesz SMS-ben kérni olyan alkalmi jelszót, mely mindössze 20 percig érvényes. Ez az „önmegsemmisítő” jelszó lehetővé teszi, hogy nyilvános, közös használatú számítógépeken, internet kávézókban, szállodákban, reptereken, a Volán járatain a felhasználó saját jelszava biztonságának kockáztatása nélkül használhassa a közösségi oldalon létrehozott fiókját. A rendelkezésre álló idő elegendő a profil, az ahhoz kapcsolódó alkalmazások és az üzenetek ellenőrzésére, kezelésére.

Távoli kilépés funkció

Az önmegsemmisítő jelszóval együtt kerül be a Facebook adatvédelmi szolgáltatásainak sorába a távoli kilépés funkció. A szolgáltatást igénybevevő felhasználó profilja fiókvédelem menüjének megnyitásával megtekintheti a fiók megnyitására legutóbb használt számítógépek csatlakozásának helyszínét, időpontját és a használt böngésző és operációs rendszer típusát. Amennyiben a felhasználó bejelentkezve maradt valamely eszközön, a fenti menüben egyetlen kattintással elvégezheti a kijelentkezést a távoli számítógépeken is, így jelentősen csökkenthető fiókjának illetéktelenek általi megismerhetőségének kockázata.
Ugyancsak a fiókvédelem menüpont alatt igényelhető SMS értesítés arra az esetre, ha új számítógép jelentkezne be a felhasználó profiljába, így az esetleges jelszólopás áldozatának valós időben nyílik lehetőség a reagálásra.

Rendszeres adatfrissítés

A nyilvánosságra hozott elképzelések szerint a Facebook rendszeres időközönként a biztonsági beállítások és adatok ellenőrzésére és frissítésére felhívó figyelmeztetést küld felhasználóinak. E szolgáltatás segítségével megakadályozható lesz, hogy valaki más nevében létrehozzon egy felhasználói fiókot, így megtévesztve az áldozat ismerőseit vagy akár üzletfeleit.

Mintha bankolnánk

Az elkövetkező néhány hétben bevezetésre kerülő új szolgáltatások segítségével az adatvédelem biztonsági lehetőségei közelítenek a pénzügyi szektorban használtakhoz, hiszen az online banki tranzakciók, valamint a számlaforgalom nyomon követése során megismert technikai védelemmel láthatjuk el a közösségi oldalak használatával kapcsolatosan keletkező személyes adatainkat.

A kritikák

Az intézkedés bejelentését követően szinte azonnal megfogalmazódtak a kritikák. A Wall Street Journal egyenesen jogellenes adattovábbítással vádolja a Facebook-ot. Állítólag olyan felhasználói személyes adatok és böngészési szokások is kerültek hirdetőkhöz, amelyek tekintetében a felhasználók ezt kifejezetten megtiltották. A jelentés szerint a tíz legnépszerűbb Facebook játék is kiadja a játékosok azonosító adatait harmadik személynek. A FarmVille a játékosok barátainak adatait is kiadja. A Facebook nem tagadja a leírtakat. Megígérte, hogy intézkedni fog a hasonló esetek elkerülése végett.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Adatvédelmi tanácsadás szolgáltatásomról és az adatvédelmi auditálásról e szövegre kattintva olvashat.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Adatvédelmi újdonságok a Facebook szolgáltatásai között

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

3 hozzászólás »

 
  • Bálint Imre szerint:

    Nagyon szép szöveg, csak az a baj, hogy mégis eltűri a facebook azt,hogy reklamálás után is fent maradhatott az a pornófilm az adatlapomon,aminek azonnali eltávolítását kértem.
    Hihetetlen, de eltűrik, hogy szennylapnak használhatja valaki a közösségi oldalt, és még sajnálatukat sem fejezik ki, hogy ez megtörténhetett.
    Kértem emiatt az adatlapom törlését, de ezt sem tették meg. Miért?
    Egyáltalán figyelembe veszik Önök a beküldött panaszokat, vagy itt
    már bárki, bármit feltölthet mások adatlapjára?
    Úgy látszik itt csak belépni lehet, de utána visszaélhetnek mások
    a közzétett üzeneteken, sőt elhelyezhetnek mások más adatlapján
    bármit? Ezek után persze a kilépés majdnem lehetetlen.
    Várom azonnali intézkedésüket, vagy megvárják míg feljelentést teszek a média hatóságnál?

  • Bálint Imre szerint:

    Hát ez komikus! Nem intézkednek, de új hozzászólást kérnek tőlem.
    Mi ez, szomorújáték, vagy valami komédia?

  • Tisztelt Bálint Imre Úr!

    Problémájával érdemes a Facebookhoz fordulnia, illetve ha nem jár eredménnyel, az adatvédelmi biztost keresse fel!

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
600.000 Ft bírság jogsértő DM levél küldésért

Direkt marketing Reader's Digest módra A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) 600.000 Ft fogyasztóvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a Reader's Digest Kiadó...

Close