Szeptember 1. – Az iskolák adatkezeléséről

Adatvédelem az iskolákban

Szeptember 1. a tanévkezdés napja. Mai írásomban a szülőknek és a pedagógusoknak gyűjtöttem csokorba az iskolákban felmerülő gyakori adatvédelmi visszaéléseket.

Piac- és közvélemény kutatások

A gyermekek olvasási, sportolási, kulturális, szórakozási, érzelmi, de akár szexuális szokásait rendszeresen vizslatják egyes kutatócégek, különféle nonprofit és gazdasági társaságok megbízásából.

Nagyon fontos ezekben az esetekben, hogy a kérdőívek kitöltése önkéntes legyen, azok összegyűjtése, és feldolgozása anonim legyen, de maguk is a kérdések is biztosítsák az anonimitást. Így tehát nem adhatunk oda egy-két gyermeknek más színű tollat, nem gyűjthetjük sorba szedve össze a lapokat, és nem is tehetünk fel olyan kontroll kérdéseket, amelyek alkalmasak lehetnek egyes gyermekek beazonosítására. Például jogellenes, ha egy – anonimnak mondott – kérdőíven elkérik a gyermekek nemét, életkorát (ne adj Isten születési dátumát), magasságát, testsúlyát, és a féltve őrzött dohányzási vagy szexuális szokásaira vonatkozó adatokat. Ha nem is minden esetben, de az átlagtól eltérő életkorral vagy méretekkel rendelkező gyermekek adatlapjai így beazonosíthatóvá válnak, és a kutató vagy a tanár megismeri az illető szexuális szokásait is. A kérdéseket tehát úgy kell összeállítani, hogy a paraméterek több gyermekre is igazak legyenek (pl. az adatoknál intervallumok megadásával).

Fénykép- és videofelvételek készítése

Egy új épület, játszótér átadása vagy reklámcél érdekében gyakori, hogy felvételek készülnek iskolában, óvodában tanuló, játszó gyermekekről. Ilyenkor a gyermek törvényes képviselőjének (szülő) előzetes hozzájárulására van szükség.

Gondoljunk csak bele, ha egy gyermek valamelyik szülőjét eltiltja a bíróság gyermekétől, erőszakos magatartása miatt, és nem is tudja, hová költözött el régi családja a válás után, kié lesz a felelősség, ha egy hozzájárulás nélkül közzétett felvétel alapján ismét erőszak áldozatává válik a gyermek.

Vagyonvédelmi célú kamerarendszer az iskolában

Az elmúlt években egyre több iskolában szereltek fel kamerákat.

Az adatvédelmi biztos állásfoglalásaiban kiemelte, hogy a folyamatos munkavégzés, illetve tanulás céljára szolgáló helyiségekben nemcsak a kamera által közvetített kép rögzítése, de a puszta megfigyelés is jogellenes, mivel az indokolatlan mértékben korlátozza az érintettek magánszférájának védelméhez való jogát.

Vagyonvédelmi célból olyan helyiségekben, ahol állandó munkavégzés vagy tanítás történik, kamerarendszert működtetni csak azokban az időszakokban lehet, amikor a helyiségekben – jogszerűen – senki nem tartózkodhat (tehát a tanítás, vagy egyéb foglalkozások után). Az érintetteket, vagyis a kamerák látóterébe érkezőket, a belépést megelőzően tájékoztatni kell arról, hogy a kamerarendszer működtetésének mi a célja, a kamerák mely időszakokban üzemelnek, a továbbított képeket ki, hol és mennyi ideig tárolja és az érintetteknek milyen jogorvoslati lehetőségei vannak az adataik kezelését illetően.

Megfigyelőrendszert általában abból a célból állítanak fel, hogy annak segítségével a rendbontások, lopások, és rongálások felelőseit felelősségre lehessen vonni. Azonban ilyen tetteket csak néhány tanuló vagy más személy követ el, ugyanakkor minden tanulót, pedagógust, illetve más érintettet is figyel a kamera. Az iskola területén is biztosítani kell mindenkinek a lehetőséget arra, hogy bármiféle megfigyelés nélkül mozoghasson. A kamerás megfigyelés ezt aránytalanul korlátozza.

Az említett célok eléréséhez a kamerás megfigyelés szükségtelen és aránytalan beavatkozást jelentene a képfelvevő berendezésekkel felszerelt intézményekben tanuló diákok, illetve az ott dolgozó személyek magánéletébe, ezért az adatvédelmi biztos egyértelműen ellenzi a kamerarendszer kiépítését bármely közoktatási intézmény területén.

Ha az Ön gyermekének iskolájában jogellenes adatkezelést tapasztal, kérem, ossza meg velünk!

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

37 hozzászólás »

 
  • Icicpici szerint:

    Hello,
    Mekkora ökörség!
    pl.: egy gyerek szétrúg egy szemetes kukát a folyosón csak úgy brahiból
    Másik gyerek szól a nevelőnek, hogy mi történik, de az elkövető tagadja. Mivel tagadja a szülővel lehetetlen a kárt megtéríteni. Ha viszont van kamera, és visszanézhető akkor nincs kérdés, nincs tagadás, egyértelmű az elkövető azonosítása.

    Persze demokráció, meg liberalizmus ez kell!

  • És valóban csak a kamera elhelyezése a megoldás?
    Vagy inkább nevelni kellene azt a gyereket (és szülőt).
    Amíg nem volt kamera, hogyan oldották meg a hasonló ügyeket?

  • kérdőszemek szerint:

    Ha egy iskola olyan helyiségében szerelnek fel rejtett kamerát vagyonvédelmi célból, amelyben ugyan tanítás nem folyik, de a helyiség jellegéből fakadóan ott dolgozók, gyermekek, szülők, stb. megfordulnak, akkor elég e az ajtóra kiírni: Kamerával megfigyelt terület? Mit jelent az, hogy munkaidőn kívűl? Akkor működhet? De akkor mi biztosítja azt, hogy valóban így van? Lehet e erre hivatkozni, hogy csak akkor működik, ha nincs ott senki? A kamera ráadásul magántulajdon… És a tulajdonosa távolról menedzselheti azt bármikor. Köszönöm a válaszát előre is!

  • Tisztelt Kérdőszemek!

    Ha ott gyermekek, szülők is megfordulnak, akkor nem helyezhető el kamera, vagy legalábbis nem működtethető abban az időszakban, amikor ott jár valaki. E személyeknek nincs választási lehetőségük, hogy odamennek-e vagy sem, ha ott ténylegesen dolguk van.

    Ha be lehet állítani a kamerát, hogy csak akkor működjön, amikor nem tartózkodhat ott senki, akkor szükséges egy részletes tájékoztatást elhelyezni arról, hogy a kamera mikor rögzíti a felvételeket, milyen célból, és mennyi ideig tárolódnak a felvételek.

  • kérdőszemek szerint:

    Köszönöm a választ szakértő úr! És ha ilyen nincs kinn? Milyen következményei lehetnek?

  • Kedves Kérdőszemek!

    Ha jogellenesen kezelik a személyes adatokat, akkor a https://www.adatvedelmiszakerto.hu/2009/08/a-jogellenes-adatkezeles-kovetkezmenyei/ címen elérhető bejegyzésemben leírt szankciókkal kell számoljon az adatkezelő.

  • kérdőszemek szerint:

    Tisztelt szakértő úr!Köszönöm a válaszát! Ha jól értelmezem, akkor már az jogellenes adatkezelésnek tekinthető, ha semmiféle tájékoztatás nem történik? Illetve ahogy Ön fogalmazott nincs részletes tájékoztató elhelyezve, valamint a helyiségbe a nap bármely szakába belépők semmiféle tájékoztatást nem kapnak (az egyszerű kamerával megfigyelt terület feliraton kívűl)?

  • Igen. A törvény előírja a részletes tájékoztatási kötelezettséget. Ha ezt nem tesszük meg, törvényt sértünk.

  • szem szerint:

    Jogos adatkezelés, eljárás?
    Osztálypénz – iskolai alapítványi befizetés

    Érdeklődöm, hogy van-e jogalapja az „szmk”-s szülőnek vagy akár az iskolának az osztály minden szülője részére kiküldeni tanulói névsorban felsorolva, hogy ki, melyik hónapra mennyit fizetett be, osztálypénzt, iskola alapítványaiba havi összeget? Szülőin felsorolni?
    Az elmúlt tanévben teljesítettük gyermekem nevén a megállapított összegeket, majd idén szeptemberben jött a köremail (majd szülőin nyomtatásban kiosztva), mely szerint a gyerek részéről egész évben nem történt befizetés. Páran jeleztük rögtön, hogy ez téves…, de miért kell magyarázkodni az egész osztály előtt. Nyomásgyakorlás a válasz?
    Felháborítónak tartom és fontolóra vettem tiltakozási jogom okán, hogy írásban nyilatkozzak hozzá nem járulásomról.

    Az alapítványi befizetésekről az iskola is tervezi a negyedéves tájékoztatásokat honlapon és emailben személyes megkereséssel „ösztönözve” a családokat.
    Mihez van joguk?
    Köszönettel, szem

  • Kedves szem!

    Bár hasonló üggyel még nem találkoztam, a társasházi közös költség tartozásokkal kapcsolatos adatvédelmi biztosi álláspont ismeretében az a véleményem, hogy senki nem ismerheti meg a másik család tartozását.
    Különösen nem úgy, hogy másolatot kap a listáról, vagy nyilvánosságra hoznák…

  • Bogi szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!
    Az iskolánk minden folyosója és a tanári is be van kamerázva. Szeretném megkérdezni, hogy kinek van joga ezeket a felvételeket megnézni? Kell-e szabályozni, hogy ki nézheti meg, vagy a vezetőség minden tagjának joga van ehhez? Mire használhatja fel az iskola vezetősége? Felhasználhatják-e fegyelmi eljárásoknál vagy
    kiadhatják-e valamilyen külső hatóságnak pl. rendőrség, bíróság, apeh stb.?
    Hozzá kell-e az érintetteknek járulni a felvételek készítéséhez?
    Köszönettel Bogi

  • Tisztelt Bogi!

    A tanári szoba bekamerázása adatvédelmi kérdéseket vet fel.
    Szabályozni kell, hogy ki férhet hozzá az egyéb felvételekhez, és ezeket egyébként is csak 3 munkanapig tárolhatják.
    A munkavállaló munkavégzésének ellenőrzése nem lehet felhasználni, de ha pl. egy lopás felderítése kapcsán jut a vezető birtokába a felvétel, akkor akár a munkaügyi eljárásban is felhasználható.
    A hatóságok részére általában és feltételekkel átadható.
    A munkavállaló hozzájárulására nincs szükség, elegendő tájékoztatni a kamerás rendszer működési feltételeiről.

  • Kiaz szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr.
    Az osztálypénz kezelésével kapcsolatban lenne kérdésem.Három éve gyűjtjük a jelentős összegű osztálypénzt.Az osztály 32 fő és havi 2000 forintot fizetünk,mert a Velencei utazás árát is itt gyűjtjük,ami hamarosan aktuális.A bankszámla az egyik szülő nevén van,aki ellen 2 éve egy hátralékos ügy miatt eljárás indult és a végrehajtó zárolta az osztály számláját.Erről a szülő nem szólt, így a többi szülő továbbra is oda utalta a pénzt.Én tudomást szereztem erről a munkahelyem révén és elmondtam a legutóbbi szülői értekezleten,ahol a pénzt kezelő szülő nem volt jelen.Most perrel fenyeget.Köszönettel Kiaz.

  • Tisztelt Kiaz!

    Sajnos megeshet, hogy még a szülőtárs megnyer Ön ellen egy pert, ha az ő titkát osztotta meg a többi szülővel. Az minden szülőre tartozik, hogy ki, mennyi pénzt fizetett be, vagy hogy a pénzt kezelő szülő nem adja ki az osztálypénzt. De hogy egy magánszemély ellen milyen eljárások vannak folyamatban, azok általában magántitkok.

  • Kiaz szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr.
    Köszönöm a válaszát.Annyit árultam el a szülői értekezleten,hogy ártatlan mert visszaéltek a nevével.Az osztálypénz viszont 2 éve zárolva volt.Neki nem lett volna kötelessége a többi 31 szülővel közölni ezt?Így úgy tűnik,mintha sajátjaként kezelte volna,mert mi továbbra is utaltuk rá a pénzt,ami mára közel 2millió forint,és nem tudjuk a sorsát.
    Köszönettel Kiaz

  • Tisztelt Kiaz!

    Az lesz a nagy kérdés, hogy mit tud bizonyítani az illető. Persze megértem, hogy ennyi pénz elsikkasztása még nagyobb bűn, és egyetértek, neki kellett volna közölnie a tényeket a szülői közösséggel…

  • Kiaz szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Nagyon köszönöm a válaszát.
    Tisztelettel Kiaz

  • egy tanuló szerint:

    Tisztelt Kulcsár úr!

    Kérem engedje meg, hogy felsőoktatási intézmények bekamerázásával kapcsolatban feltegyek Önnek néhány kérdést. Megismertem jogi szövegeket, állásfoglalásokat, de félek, hogy ezek elavultak, mivel a hatályos adatvédelmi törvény idén március 30-tól él csupán, és nem tudom, hogy esetleg az alkotmánymódosítások befolyásolták-e a területet.

    Amivel kapcsolatban a véleményére lennék kíváncsi:
    – Van-e bárkinek joga egy felsőoktatási intézmény szemináriumi termében rejtett módon megfigyelő kamerát elhelyezni? (akár vagyonőr által üzemeltetve, akár nem)
    – Elegendő tájékoztatás lehet-e ezzel kapcsolatban, ha az egész komplexum bejáratánál ki van téve egy „kamerával őrzött terület” tábla, de a terem körül semmi nem utal kamera jelenlétére?
    – Milyen célokra lenne joga bárkinek egy ilyen kamerával rögzített felvételeket felhasználni, és mennyi időn belül lenne köteles törölni az anyagokat, ha sem élet sem vagyon elleni cselekmény nem történik.

    Előre is köszönöm megtisztelő válaszát.

  • Tisztelt „egy tanuló”!

    – Nincs senkinek joga rejtett kamerát üzemeltetni a felsőoktatási intézmény termében.
    – Nem, a kamera elhelyezkedéséről vagy tájékoztatást kell adni, vagy látható kell legyen a kamera.
    – A jogszerűen, pl. folyosón elhelyezett kamera felvételeit 3 munkanapig használhatnák fel, egyébként pedig vagyonvédelmi, élet- testi épség védelmével kapcsolatos célokra lenne felhasználható.

  • Rendszergazda szerint:

    Tisztelt Kulcsár úr!

    Informatikatanár és rendszergazda vagyok egy általános iskolában.
    Kérdésem, hogy kell-e a tanulókkal és a szülőkkel az aktuális tanév kezdetekor aláíratni bármiféle személyes adatvédelmi törvénnyel kapcsolatos irományt?
    Ajánlásokat már olvastam, mintákat már láttam.
    Mivel a számítógépeink hálózatba vannak kapcsolva, a diákok automatikusan publikus e-mail címeket kapnak, tevékenységüket a szerver naplózza. A szülőknek meg kell adniuk az e-mail címüket, hogy be tudjanak jelentkezni a weben keresztül az elektronikus naplóba.
    Kell-e védeni az esetleges „támadásoktól” intézményünket?

    Tisztelettel várom válaszát.

  • Tisztelt Rendszergazda!

    Igen, tájékoztatni kellene arról az érintetteket illetve szüleiket, hogy milyen feltételekkel történik az adatkezelés ill. a naplózás.
    Az adatbiztonságra vonatkozóan is kötelezettségeik vannak.

  • egy dolgozó szerint:

    Tisztelt Szakértő!

    Egy iskolában dolgozom, az iskola _folyosóin_ és _udvarán_ kamerák vannak elhelyezve vagyonvédelmi szempontból. A felvételeket tárolják a tárolókapacitás erejéig.
    Felhasználhatja a munkáltató a kamerák felvételeit arra, hogy megfigyelje/nyilvántartsa hogy melyik dolgozó mikor jön be, mikor megy ki az iskolából vagy hogy a tanár pontosan kezdi az órát vagy előbb vagy később fejezi be?

    Köszönettel!
    Egy dolgozó

  • dawed szerint:

    Az én iskolámban a mosdóknál van elhelyezve kamera és semmilyen tájékoztatást nem kaptunk róla és nincs is jelezve sehol. A felvételeket rögzítik és tárolják is, tudomásom szerinte senki nem járult hozzá a felvételhez a diákok közül. Ez szabályos, ha nem akkor mi a teendő?

  • Tisztelt egy dolgozó!

    Nem, a munkavégzés ellenőrzésére, munkaidő-nyilvántartással való összevetésre nem használható a kamerarendszer.

  • Kedves dawed!

    Önmagában a mosdó kamerázása nem jogszerű. Javaslom, forduljon a NAIH-hoz!

  • Érdeklődő szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!

    Azon kérdéssel fordulok Önhöz hogy egy iskolának (magániskola) be kell-e jelentkeznie a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnyilvántartásába? Álláspontom szerint a 65.§ (3) a)pont alapján nem. Ön hogy látja?

    Továbbá jól értelmezem-e azt, hogy egy iskolának az Infó t.v. 24.§ (3) bekezdése alapján külön adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzatot sem kell készíteni?

    Tizstelettel várom válaszát.

  • Tisztelt Érdeklődő!

    A tanulói jogviszonnyal összefüggő adatkezeléseket nem kell bejelenteni. Nem kell adatvédelmi szabályzatot sem készíteniük.

  • Tamás szerint:

    Tisztelt Szakértő Úr!
    Érdeklődnék, hogy iskolai tornaterembe szerelhetnek-e fel kamerát? Vagyonmegóvásra hivatkoznak, azt nézik, hogy melyik tanítási órán rongálódik meg vagy tűnik el valami (természetesen nem szándékosan). Tehát maga a tanítási óra rögzíthető-e? Milyen jogszabály alapján lehetne ez ellen fellépni(ha lehet tv és §-t megadásával)? Válaszát előre is köszönöm: Tamás

  • Tisztelt Tamás!

    A tanóra nem rögzíthető kamerás felvételen. Az Oktatási Jogok Biztosának közzétett állásfoglalására hivatkoznék: http://www.oktbiztos.hu/ugyek/jelentes2005/szemelyes_adatok.html

  • Bartok Laszlo szerint:

    Szeretnem megtudni hogy altalanos iskola 1-4ig folyosoin lehet e kamerakat felszerelni

  • Tisztelt Bartok Laszlo!

    Igen, ha igazolni tudják, hogy más módon el nem érhető vagyonvédelmi, élet- testi épség védelmét szolgáló célokat fognak vele elérni.

  • Eszter szerint:

    Tisztelt Bartók László!

    Az általános iskolánkban kamerát helyeztek el az udvaron. A közeljövőben a folyosókon és az aulában szeretnének további kamerákat elhelyezni. Személy szerint indokolatlannak és kifejezetten károsnak ítélem, hogy gyermekeim a nap folyamán úgy érezzék állandóan figyelhetik őket (a tantermekben nincs kamera, ott a tanító nénikkel vannak). Az iskola vezetése néhány incidensre hivatkozva látja a kamera igényét (teljesen aránytalanul). Nekem milyen lehetőségem van a személyes adataink (gyermekeimé és a magunké) megvédésére. Az oktatási biztos állásfoglalása egyértelmű, ugyanúgy az ombudsmané.Nem javasolják képrögzítő kamerák elhelyezését.
    „A kamerák által készített és közvetített felvételek – amennyiben azon a személyek felismerhetők, azonosíthatók – személyes adatot tartalmaznak, ezért az ilyen berendezések működtetése adatkezelésnek minősül. Az adatvédelmi törvény 3. § (1) bekezdésében foglaltak szerint személyes adat akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy azt törvény vagy – törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben – helyi önkormányzat rendelete elrendeli.” (én nem járulok hozzá, tv. és rendelet nem ír ilyet elő tudomásom szerint)
    Mindemellett ön fentebb azt említette, hogy „ha igazolni tudják, hogy más módon el nem érhető vagyonvédelmi, élet-testi épség védelmét szolgáló célokat érnek el vele”, akkor a kamerák elhelyezhetők. Miképp lehet ezt igazolni? Ki dönt ebben a kérdésben? És akkor miért nem szükséges a személyes hozzájárulásom? Mi az irányadó tv? Milyen módon tiltakozhatok?
    Számomra ellentmondó az oktatási biztos valamint az ön kijelentése. Laikus vagyok , segítene megérteni, hogy fér meg a számomra két ellentmondó információ?

    Szakértő válaszát érdeklődéssel várom!

  • Eszter szerint:

    Utólagos elnézést a hibás megszólításért, tisztelt Kulcsár Zoltán! Köszönettel: Eszter

  • Kedves Eszter!

    Tökéletesen egyetértek Önnel. Olyan intézményekben, ahová nem teljesen önként lépünk be, nem tartom jónak a kamerát. Ennek ellenére az adatvédelmi hatóság sem kifogásolja az ilyen intézményekben való kamerás megfigyelést.
    Lásd pl. a http://hirlevel.egov.hu/2013/10/06/megfigyelve-a-kamera-mindent-lat/ címen elérhető írást.

    Az oktatási intézményekben történő kamerázásra speciális rendelkezések nem vonatkoznak, azonban fontos kiemelni, hogy az oktatás és a tanulás folyamatát nem lehet folyamatosan megfigyelni. Kizárólag olyan helyiségekben lehet kamerát elhelyezni, ahol a cél a vagyonvédelem – hangsúlyozta a főosztályvezető.

    Ily módon nincs ellentmondás. Bejárati pontokon pl. elhelyezhetők a kamerák. Az adatkezelő dönt, utólag a NAIH vagy a bíróság felülvizsgál. Az adatkezelőnél lehet tiltakozni, illetve a NAIH-hoz és bírósághoz lehet fordulni.

  • Veresné szerint:

    Tisztelt Adatvédelmi Szakértő Úr!

    Gyermekeim általános iskolája az iskola honlapján a diákjait osztályonként névsorban szerepelteti a világhálón, ami szerintem a személyes adat nem megfelelő kezelése. Vagyis a szülők hozzájárulása nélkül, amennyiben a gyermek nevére rákeres bárki egy internetes kereső oldalon, akkor az elsők között szerepel az osztálynévsor linkje.

    Kérdésem, hogy joguk van-e az osztálynévsorok neten való szerepeltetésére, vagy hivatkozhatok a személyes adat kezelésének jogszabályára és levetethetem azt, különösen, hogy még az osztályok órarendje is szerepel ugyanezen a honlapon.

    Köszönettel várom válaszát: Veresné

  • Bélabá szerint:

    Tisztelt szakértő úr,
    Iskolánkban a portán a portások nézik az élő kamera képeket.
    Ha „esemény” van, (pl. melyik gyerek kiabált ki az ablakon) akkor kisebb fölháborodott csapat nézi vissza a történteket. A portás a rögzített felvételt kedve szerint bármikor vissza nézi.
    Rendjén van ez így?

  • Tisztelt Bélabá!

    Olyan szabályzatot kell alkotni, amely a legkisebb kör számára teszi hozzáférhetővé az élőképet és a felvételeket.
    Annak nincs akadálya, hogy a portás bármikor visszanézhesse a felvételt, de annak célját, időtartamát dokumentálni kell.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Adatbiztonság – mikrofonnal lehet lehallgatni a nyomtatókat

Adatbiztonság A magyar adatvédelmi törvény technológiasemleges. Ugyanezt a jogszabályt kell alkalmazni a papír alapú, kartoték rendszerű adatkezelésre, de a hi-tech...

Close