Adatfeldolgozás, adatfeldolgozói szerződés

Adatkezelés vagy adatfeldolgozás

Mivel személyes adatot kezelni csak az érintett hozzájárulásával lehet – a törvényben elrendelt adatkezeléseket kivéve -, és az egyes feladatok kiszervezése révén lehetővé vált, hogy az adatkezeléssel kapcsolatos döntések meghozatala, és azok technikai végrehajtása elkülönüljön, szükségessé vált az adatfeldolgozás fogalmának megalkotása, melyhez eltérő felelősségi szabályok társulnak, a hozzájárulás helyett csak a tájékoztatási kötelezettségnek kell eleget tenni.

Adatkezelés, adatfeldolgozás

Az adatvédelmi törvény értelmező rendelkezései, és a 4/A. §-a segít megérteni az adatfeldolgozó szerepét, és az adatkezelőtől való elhatárolását.

Adatkezelőnek nevezzük azt, aki az adatkezelés célját meghatározza, az adatkezelésre vonatkozó döntéseket meghozza. Adatfeldolgozó, aki az adatkezeléshez kapcsolódó technikai műveleteket elvégzi.

Az adatkezelésre vonatkozó döntéseket az adatkezelő maga is végrehajthatja (ekkor csak adatkezelőről beszélünk, és nincs adatfeldolgozó), de adatfeldolgozó megbízottjával is végrehajtathatja.

Tipikus esete az adatfeldolgozásnak, amikor egy szolgáltató szeretne minden hónap elsején néhány tízezer számlát kinyomtatni. Sem technikai, sem humán erőforrással nem rendelkezik, és nem is lenne gazdaságos, ha havi egy napi kihasználtsággal tartaná fenn a kiszolgáló egységet. Ezért átadja ügyfelei nevét, címét, a számla tartalmát egy nyomdának, aki a számlákat kinyomtatja és postára adja.

Az adatfeldolgozás szabályai

Az adatfeldolgozónak a személyes adatokon végzett tevékenységére vonatkozó érdemi döntéseket az adatkezelő hozza meg. Az adatfeldolgozó döntéshozatalát a törvény ki is zárja. Ha a megbízott döntést hoz, akkor ő nem adatfeldolgozó, hanem adatkezelő lesz, így a részére történő adattovábbításhoz az érintett hozzájárulására van szükség.

Ebből következik az is, hogy az adatkezelési műveletekre vonatkozó utasítások jogszerűségéért az adatkezelő felelős.

Az adatfeldolgozó tevékenységi körén belül, illetőleg az adatkezelő által meghatározott keretek között felelős a személyes adatok feldolgozásáért, megváltoztatásáért, törléséért, továbbításáért és nyilvánosságra hozataláért. Az adatfeldolgozó tevékenységének ellátása során más adatfeldolgozót nem vehet igénybe.

Az adatfeldolgozó az adatokat csak az adatkezelő rendelkezései szerint dolgozhatja fel. Saját céljára nem használhatja fel az adatokat. De nem is adható megbízás olyan vállalkozásnak, amely a feldolgozandó személyes adatokat felhasználó üzleti tevékenységben érdekelt.

Az adatfeldolgozásra irányuló megbízást írásba kell foglalni. A megbízott adatfeldolgozó további alvállalkozót nem vehet igénybe.

Adatfeldolgozói szerződés

A törvény nem határozza meg az adatfeldolgozói szerződés kötelező formáját.

A gyakorlat szerint az adatfeldolgozói szerződés tartalmi elemei:

  • adatkezelő és adatfeldolgozó megnevezése
  • adatfeldolgozói feladat
  • a feldolgozásra átadott adatbázis, az adatok köre
  • rendelkezés a szerződés teljesítése, megszűnése esetére (pl. adatbázis feltöltése X tartalommal, törlés X napon belül, és erről jegyzőkönyv átadása)
  • felelősségi kérdések, illetve helytállás harmadik személy (ügyfél) irányába

A cégek egy része a főszolgáltatással kapcsolatos szerződésbe építi ezeket a rendelkezéseket, míg más részük az üzleti titkok jobb érvényesülésére hivatkozva a fő szerződést kiegészítendő köt egy külön adatfeldolgozói szerződést.

Adatfeldolgozói szerződés készítésére kérjen árajánlatot!

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

5 hozzászólás »

 
  • F_Gábor szerint:

    Tisztelt Dr. Kulcsár Zoltán!

    Egyéni vállalkozóként webáruházat indítanék a közeljövőben. A webáruház sajátossága, hogy a termékek értékesítése megbízási szerződés alapján történik oly módon, hogy a webáruházban leadott rendeléssel a rendeléshez kapcsolódó adatok (név, szállítási és számlázási cím, telefonszám, e-mailcím, illetve a megrendelt termékek adatai) közvetlenül a megbízó részére kerülnek megküldésre és ez alapján megbízó teljesíti a rendelést (kiszállítás). Ebben az esetben a megbízót mint adatfeldolgozót kell e bejelenteni, vagy csak az adattovábbításnál kell feltüntetni? Elegendő e ha az adatok továbbításáról a webáruház adatvédelmi tájékoztatójában felhívom a vásárló figyelmét, ez lehet a továbbítás jogalapja?

    Válaszát előre is nagyon köszönöm.

  • Tisztelt F_Gábor!

    Nem ismert minden részlet a kérdés pontos megválaszolásához, de valószínűbb, hogy adattovábbításról van szó, melyhez az érintett vásárlók hozzájárulását kell kérni. Nem csak a tájékoztatóban megtalálható módon, hanem szembetűnően.

  • Dr. Weltner János szerint:

    Az egészségügyi terüeten érdeklődésére számot tartó anyag jelet meg:
    http://www.obdk.hu/tajekoztatok.html
    üdvözlttel

  • Tisztelt Dr. Weltner János Úr!

    Köszönjük.

  • Harmati Kriszta szerint:

    Tisztelt Kulcsár Zoltán,
    fentebb az olvasható, hogy „Az adatfeldolgozó tevékenységének ellátása során más adatfeldolgozót nem vehet igénybe.” Mi a helyzet pl. egy weboldal üzemeltetésekor, ilyenkor adatfeldolgozónak minősül a szoftver szolgáltatója és a szerver szolgáltatója is? Mi van olyankor, ha a szerver szolgáltatást a szoftver szolgáltatón keresztül kerül megvásárlásra?
    Ugyanígy ügynökségen keresztüli hírlevél szoftver üzemeltetése esetén mi a helyzet, amikor az ügynökség egy nemzetközi szoftver licenszét vásárolja meg, és azt kínálja a megrendelőnek?
    nagyon köszönöm a választ.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
A Google Street View adatkezelései

A Google Streetview esete az adatvédelemmel A Google Streetview szolgáltatása hasznos szolgáltatásnak bizonyul. A Google speciális autóival készített panorámafelvételek és...

Close