Fotó nyilvánosságra hozatala sajtótermékben, az interneten

Jogsértő közzététel a Terézváros havilapban?

Az adatvédelmi biztos az ABI-0627-5/2010/P számú állásfoglalásában tette közzé a havilap által az érintett hozzájárulása nélkül közzétett fotóval kapcsolatos vizsgálati eredményét.

A panasz

A panaszosnak a közelmúltban hívta fel ismerőse a figyelmét arra, hogy a lap címlapján megjelent fotón egy hölgy társaságában beszélget egy padon ülve. A panaszos azt sérelmezte, hogy hozzájárulása nélkül jelent meg a fénykép.

A jogszabály előírása

Az Avtv. 3. § (1) bekezdése szerint személyes adat akkor kezelhető, ha ahhoz az érintett hozzájárul, vagy azt törvény vagy – törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben – helyi önkormányzat rendelete elrendeli. Tehát mind a fényképfelvétel elkészítéséhez, mind felhasználásához, nyilvánosságra hozásához törvényi felhatalmazás vagy a lefényképezni kívánt személyek hozzájárulása szükséges.

Az adatvédelmi biztos eljárása, a végrehajtás nehézségei

Az adatvédelmi biztos az Avtv. 25. § (2) bekezdése alapján felszólította az adatkezelőt, hogy szüntesse meg a jogellenes adatkezelést, és erről értesítse a biztos irodáját.

A havilap főszerkesztője rendelkezett „a szerkesztőségben még fellelhető fotók fizikai és elektronikus kezelésének, tárolásának” megszüntetéséről, de a már kézbesített lapszámokat nem tudják megsemmisíteni.

Bár nincs ismeretem az ügy kimeneteléről, de azt gondolom, az érintett eredményesen indíthat polgári peres eljárást nem vagyoni, esetleg vagyoni sérelmei reparálása céljából.

Az adatvédelmi törvény nem ad választ ezekre az esetekre, amikor fizikailag lehetetlen az adatkezelést megszüntetni.

Szerzői jogok és adatvédelem

Amire még a sajtószervek, internetes portálok figyelmét fel kell, hogy hívjam:
Egy fotó szerzői alkotás, a szerzői jog védi. Csak a szerző hozzájárulásával lehet azt nyilvánosságra hozni. Azonban a szerző hozzájárulásán kívül a fényképen felismerhető személy hozzájárulása is szükséges a fotó közléséhez az adatvédelmi szabályok szerint. A hozzájárulás meglétének bizonyítása az adatkezelő felelőssége. [Avtv. 17. § (2) bek.]

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelem és a közérdekű adatok nyilvánossága témakörével kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

2 hozzászólás »

 
  • kerdeses szerint:

    Mit lehet tenni, ha rólam és egy barátnőmről készült képet megtaláltam egy honlapon, ahova egy ismeretlen küldte be (lementette a közösségi oldal profilomból), a hozzájárulásunk nélkül? Kötelezhető a holnap karbantartója arra, hogy a képet törölje?

    A honlapon a GYIK-ben ez áll:

    Mit tehetek, ha kikerültem az oldalra és szeretnék onnan lekerülni? Semmit. Tudod itt kint az USA-ban szólásszabadság van, meg minden. Ha egyszer hülyét csináltál magadból, vállald a következményeket.

    A képen nem csinálunk ‘hülyét’ magunkból, mégis úgy érezzük, hogy a képnek semmi keresnivalója ott.

    Előre is köszönöm!

  • Kedves Kerdeses!

    Az utóbbi időben elszaprodtak a hasonló portálok, amelyek közösségi oldalakról leszedett fényképeket tesznek közzé, sértő kontextusban.
    Ez egyrészt sérti az fényképen szereplő személy jogait, másrészt sérti a fotó elkészítőjének szerzői jogait is.

    Az adatvédelmi biztos korábban sikerrel érte el hasonló esetekben a törlést: http://adatvedelmibiztos.hu/abi/index.php?menu=0/Sajtokozlemenyek&dok=20101112_ABI_1

    Mindazonáltal Ön is megteheti, hogy a rendőrségen feljelentést tesz személyes adataival való visszaélés és a szerzői jogok megsértése miatt.
    Első körben azonban meg kell kísérelni azt, hogy a szolgáltató törölje a tartalmat.

 

Vélemény, hozzászólás?

 
Read previous post:
Közérdekű adat eltitkolása

Közérdekű adat eltitkolása bűncselekmény A közérdekű adatok kezelői gyakran nem tesznek eleget közzétételi, igény teljesítési kötelezettségüknek. Úgy gondolják, indítson a...

Close