1992. évi LXIII. törvény – Adatvédelmi törvény – Avtv.

Az adatvédelmi törvény

Többször hivatkoztam már az adatvédelmi törvényre (Avtv.), de a történetéről még nem közöltem írást.

Ha kíváncsi az adatvédelmi törvény rövid történetére, olvassa el cikkemet.

15/1991. (IV. 13.) AB határozat

Az 1989. októberi, köztársasági alkotmány már elismeri a személyes adatok védelméhez és a közérdekű adatok megismeréséhez való jogot, melyet az 1990. évi teljes alkotmányrevízió a kétharmados szabályozású törvények körébe emel. Az adatvédelem, másnéven az információs önrendelkezési jog az egyén „azon joga, hogy alapvetően maga döntsön személyes adatainak kiszolgáltatásáról és felhasználásáról.” – mondta ki a 15/1991. (IV.13.) AB határozat.

1992. évi LXIII. törvény

A hazai adatvédelmi jog szabályait az 1992. évi LXIII. törvény, az adatvédelmi törvény (a továbbiakban Avtv.) tartalmazza. Az Avtv. rendelkezik a személyes adatok védelmének szabályairól, a közérdekű adatok nyilvánosságáról és az adatvédelmi biztosról. A törvény tervezetét Dr. Könyves-Tóth Pál készítette el. A törvény Európában elsőként, egy joganyagban szabályozza az információs önrendelkezés (személyes adatok védelme) és az információszabadság (közérdekű adatok megismerhetősége) jogát.

95/46/EK irányelv

Az Országgyűlés alkotmányos kötelezettségének eleget téve megalkotta és 1992. november 17-én kihirdette a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvényt, közismertebb nevén az adatvédelmi törvényt, melynek 2004. január 1-jétől hatályos módosítása elvégezte az Európai Parlament és a Tanács „az egyénnek a személyes adatok feldolgozásával kapcsolatos védelméről és ezeknek az adatoknak a szabad áramlásáról” szóló 95/46/EK irányelvének teljes harmonizálását. Az irányelv jelenleg is fontos, főleg jogértelmező szerepet tölt be a magyar törvény mellett.

Ha hasznosnak találta írásomat, iratkozzon fel hírlevelemre, hogy első kézből értesüljön az adatvédelemmel és a közérdekű adatok nyilvánosságával kapcsolatos információkról.

Név:*
E-mail:*

Havonta legfeljebb 2 hírlevelet küldök, a hírlevélről egy kattintással bármikor le lehet iratkozni.

Valamennyi hozzászólást az RSS 2.0 hírcsatornán lehet követni. Szóljon hozzá, vagy adjon a saját honlapjáról egy visszakövetést.

4 hozzászólás »

 
 • Bertalan András szerint:

  Tisztet Uram!

  Vállalkozásomban betörésvédő fóliákat telepítek épületek ablakaira. Egy esetben egy önkormányzat keresett meg, hivatkozva az 1992-es adatvédelmi törvényre, hogy az okmányirodák ablakait vonjam be biztonsági fóliával. Ez meg is történt. Később kértem tőlük, küldjék el a pontos szövegét amire hivatkozva megrendelték tőlem a munkát. Eddig még nem ért el hozzám a válaszuk.
  Kérem segítsen nekem, hol található meg az irodák ablakainak technikai védelme. (rács, fólia)

  Köszönettel: Bertalan András

 • Tisztelt Bertalan András Úr!

  Az adatvédelmi törvény általános adatbiztonsági kötelezettségeket tartalmaz. Az adatok megóvására tett egy lehetséges intézkedés a fóliázás a rács felszerelése, stb. mellett. De az adatvédelmi törvényből nehéz lenne levezetni, hogy az önkormányzatoknak fóliával kellene kötelezően ellátni az ablakokat.

 • Tisztelt dr. Kulcsár Zoltán úr!

  Felíratkoztam hírlevelére, azért, hogy egy kicsit ismerkedjek ezzel a jogszabállyal.

  Teszem ezt azért, mert egy magyarországi cég kárt okozott cégemnek.
  Kértem e céget, ennek a kárt okozó tevékenységnek felfüggesztésére, döntésük visszavonására.
  Kértem ugyancsak e céget, ismertessenek meg azokkal az adatokkal, amelyekkel a velünk szemben kárt okozó tevékenységüket -maguknak- indokolják, folytatják, hiszen -véleményem szerint- téves megállapítások alapján súlytanak bennünket és okoznak ezzel nekünk kárt.
  Kérésemet elutasították, mondván, hogy nem adnak ki adatgyűjtésükről információkat.
  A törvény felületes megismerése után az a vélemény alakul ki bennem, hogy ehhez nincsen joguk.
  De részünkről további ismeretszerzés, tanulás szükséges.

 • Tisztelt Benyovszky Gábor Úr!

  Örömmel tölt el, hogy honlapomon kíván az adatvédelem témakörében további ismereteket szerezni.

  Üdvözlöm olvasóim közt.

 

Minden vélemény számít!

 
More in Adatvédelem, Közérdekű adat (149 of 166 articles)